Premi a Taizé, símbol de la reconciliació

La comunitat de Taizé ha estat guardonada per la Generalitat de Catalunya amb el IV Memorial Cassià Just per la seva tasca amb els joves a favor de la reconciliació i amb perspectiva ecumènica



Pregària el dia després a Santa Anna
pregaria

ARTICLE DE JORDI LÓPEZ CAMPS

a Vita Moleskine

IV Memorial abat Cassià Just en 140 caràcters

Ahir es lliurà el IV premi del Memorial abat Cassià Just atorgat per la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat. Aquest any el guardó ha estat concedit a la Comunitat monàstica de Taizé. La seva candidatura fou proposada per les monges benedictines de sant Pere de les Puel·les de Barcelona. Com que no vull fer una crònica personal de l’acte, doncs suposo que ha estat àmpliament recollida en altres llocs, m’he limitat a recollir els diferents missatges que han circulat per les xarxes socials en relació a aquest esdeveniment. Així he descobert com vàries piulades de 140 caràcter poden ser suficients per fer una bona relació del que succeí.

A l’inici de l’acte la presentadora evocà els lligams de l’abat Cassià Just amb Taizé, recordant que “l’abat Cassià visità la comunitat de Taizé el 1971 i el germà Roger tornà la visita a Montserrat l’any següent”. La germana benedictina Griselda Cos, parlant en nom dels promotors de la candidatura, afirmà que “els monjos avui no som amants de murs alts i de clausures” i que “l’espiritualitat és per a nosaltres els monjos la carta de navegar en el mar de la vida”. En la seva lloa dels guardonats, Francesc Torralba destacà “l’espiritualitat de Taizé” i com “les fonts evangèliques nodreixen l’ànima de Taizé”. Recordà que “Roger Schutz ens ensenya el difícil art de viure en comú” juntament amb que “l’ideal de Taizé és la comunió entre tots els éssers humans” de tal manera que “junt podem canviar el món”. Els germans de Taizé, afegí, “saben que Crist parla a través dels pobres, els oprimits”. “Sobrietat, senzillesa, hospitalitat, comunió, reconciliació… Taizé aporta molt a Europa” Per la seva part Joan Rigol animà “a construir una Catalunya més humana seguint l’exemple de Cassià” i recordà que era una “persona de proximitat extraordinària”.

En la motivació de l’atorgament del premi el director general d’Afers Religiosos, comentà “que cada any creix el nombre de candidatures al Memorial Cassià Just” i destacà el “treball de la comunitat de Taizé amb els joves”. La vicepresidenta Ortega lliurà el IV Memorial Cassià Just als germans de la Comunitat de Taizé, el guardó és un diploma i l’obra de Perico Pastor “L’abraçada”. El germà Pere de Taizé, la veu catalana d’aquesta comunitat, agraí el memorial Cassià Just en nom del prior Alois. El germà Pere comentà que pels monjos de Taizé “ha estat prioritat ajudar joves a descobrir relació personal amb Déu”. “El germà Roger i el pare Cassià van establir una bonica relació”, recordà el germà Pere. En la seva intervenció, afirmà que “els cristians reunits sota un mateix sostre podem ser testimonis de pau” i es preguntà “no ha arribat l’hora d’aixoplugar-se sota un mateix sostre?””. El germà Pere cridà també “afavorir la mundialització de la solidaritat”. També digué que “si l’Església aconsegueix unitat farà un bon servei al món”. A la fi de la seva intervenció el germà Pere, llegí una pregària del germà Alois, prior de Taizé, escrita amb motiu del Memorial Cassià Just “emoció al Palau”, “fes de nosaltres testimonis d’unitat”.

Vàries piulades destacaren la interpretació dels cants de Taizé, entre ells “Jesús le Christ, lumière interieure, ne laisse pas mes tenèbres me parler” interpretats pel grup “ The Minstrels Quartet”. Per acabar l’acte de lliurament la vicepresidenta del govern de la Generalitat destacà els valors de Taize. Durant més d’una hora “els monestirs de Taizé, Montserrat i Sant Pere de les Puel·les s’ha retrobat en el Memorial Cassià Just”. Felicitats Taizé “pel premi una comunitat que ajuda joves a descobrir la seva espiritualitat. Recordo bons estius viscuts i trobades”. Tot en diverses piulades de 140 caràcters.