Enguany es compleixen els 500 anys de la Reforma Protestant del teòleg i frare de l’Ordre de Sant Agustí, Martí Luter,que va originar les esglésies evangèliques que existeixen avui dia. El director de la càtedra de Diversitat Social de la Universitat Pompeu Fabra i ex-vicepresident de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira, ha donat una conferència al Barradas sobre la història i l’arrelament de les comunitats protestants.
El passat 31 d’octubre de 1587 Luter clavava les 95 tesis a la porta d’una església d’Alemanya. Així començava la reforma protestant, una nova visió del cristianisme que reclamava una església més propera i senzilla i sense intermediaris amb déu. Defensava idees com que els pastors poguessin casar-se o que en comptes del llatí, el culte fos en la llengua dels fidels. Per commemorar aquesta efemèride, algunes de les diferents esglésies evangèliques de L’Hospitalet van celebrar un acte amb la presència de Josep-Lluís Carod-Rovira, autor del llibre “Història del protestantisme als Països Catalans”.
Carod-Rovira ha afirmat que “l’aportació del protestantisme a la societat ha estat molt positiva en mols àmbits, sobretot en la cultura. Va haver ciutats amb escoles al segle XIX quan els nivells d’analfabetisme eren molt elevats. També van fer una tasca social molt important”. Durant la conferència, Josep Lluís Carod–Rovira ha explicat que la història del protestantisme a Catalunya ha estat marcada per la persecució de la Inquisició i la clandestinitat en els anys del franquisme
De la seva banda, Pedro Pérez, pastor de l’església evangèlica Baptista de La Torrassa, afirma que “som una minoria a la ciutat. La nostra principal dificultat és que tenim poca visibilitat”. Diferents membres de les diverses esglésies evangèliques històriques de L’Hospitalet han donat el seu testimoni de les dificultats patides per les seves comunitats.
L’acte l’organitzaven les esglésies evangèliques de La Torrassa, Pubilla Cases, Pau Sans, Castellbó i el Fòrum L’Hospitalet.