Exposició: 500 anys de Reforma Protestant (1517-2017) – L’Hospitalet

De març a maig de 2018, Esglésies de diferents denominacions evangèliques històriques de l’Hospitalet i el Fòrum l’Hospitalet – Espai interreligiós vam organitzar al Museu de l’Hospitalet,  l’exposició 500 anys de Reforma Protestant (1517-2017)Història, arrelament i presència a L’Hospitalet, amb el suport de l’Ajuntament de l’Hospitalet

Durant aquests mesos, l’exposició va rebre més de 500 visites. Una bona ocasió per trencar estereotips falsos, facilitar el coneixement, i reconèixer els valors d’uns veïns i veïnes, i d’unes entitats de la ciutat.

La inauguració va ser el dimarts 13 de març, a les 19:30 hores

Presentació

El 31 d’octubre de 1517 Martí Luter va penjar 95 tesis a les portes de l’església del castell de Wittenberg. El seu gest va iniciar a Europa una revolució religiosa, però també política, social, cultural i econòmica que ha modelat la nostra societat occidental.

L’Exposició “500 anys de Reforma Protestant (1517-2017). Història, arrelament i presència a L’Hospitalet” té com a objectiu commemorar, des del punt de vista historico cultural, els 500 anys de l’inici de la Reforma protestant i el seu arrelament i presència a la nostra ciutat. Es tracta d’un recorregut històric pels principals esdeveniments de la vida de Martí Luter, iniciador de la Reforma, i dels fets i personatges més destacats d’aquest període històric fins arribar a l’actualitat.

Amb motiu de les celebracions s’han editat diferents documents arreu del món: col·leccions de segells, monedes, bitllets, indulgències, i objectes commemoratius sobre Luter i la Reforma. L’exposició es fa ressò de tot plegat i també de tot un seguit de documents legals, fotografies i testimonis de l’arribada del protestantisme a L’Hospitalet, des del segle XIX fins als nostres dies. Tot el conjunt és una eina que permet apropar-se a l‘època i els fets que van esdevenir ara fa cinc segles i que van arribar molt aviat, el 1519, a les terres de llengua catalana.

El protestantisme és avui, a Catalunya, la segona confessió religiosa, amb més de 600 centres de culte i, sobretot, amb una llarga història d’arrelament al país. La Reforma considerà que la vida dels cristians es fonamenta sobre quatre principis bàsics:

NOMÉS LA GRÀCIA. El valor d’una persona davant Déu no depèn ni de les seves qualitats, ni dels seus mèrits, sinó de l’amor de Déu.

NOMÉS LA FE. La confiança absoluta en Jesucrist com a únic i suficient salvador.

NOMÉS LA BÍBLIA. La Bíblia és l’única i suficient norma de fe i conducta per al cristià.

NOMÉS JESUCRIST. Amb la seva mort a la creu, Jesucrist ha realitzat un acte de perdó i salvació per a tot aquell que hi posa la seva confiança i fidelitat.

Aquesta exposició vol ser un reconeixement, a “l’epopeia individual i col·lectiva de les persones que, en un context majoritàriament desfavorable a les seves posicions ideològiques, han estat capaços de mantenir-se fidels a unes creences i conviccions determinades, les han transmès als seus i les han sostingut, remant contra el vent, conscients que pertanyien a una minoria, de vegades marginal,tot esperant l’arribada de temps millors”. (Josep Lluis Carod-Rovira, Història del protestantisme als Països Catalans).

Volem contribuir també a canviar la mirada, acabar amb estereotips falsos,facilitar el coneixement, i reconèixer els valors de l’altre, posant en relleu que,en l’àmbit de les conviccions i les religions, hem viscut massa enfrontaments,desqualificacions i recels durant molt de temps.


Reportatge als mitjans de comunicació locals:

Imatges de l’exposició

Imatges de la inauguració

Ho podeu veure al flickr aqui