(Lhdigital – 24/11/2021)
L’Hospitalet ha posat en marxa una prova pilot pionera a Espanya per formar ciutadans en tasques de conciliació comunitària i potenciar la mediació com a eina per superar conflictes de convivència. L’objectiu és crear una xarxa de conciliadors i conciliadores que col·labori des dels barris en les accions del Departament de Convivència de l’Ajuntament.
El primer cicle de formació en conflictes públics i mediació comunitària acaba de finalitzar. Es tracta d’un projecte de formació d’un any impartida per la Universitat de Girona a la qual han assistit persones d’entitats ciutadanes que participen en actuacions de conciliació comunitària.
La iniciativa busca responsabilitzar els actors veïnals en la gestió de la convivència perquè puguin incidir en el seu entorn aportant una visió pròxima i compartint estratègies per detectar conflictes.
En aquesta primera edició, de tots els participants nou persones han obtingut el postgrau i dues un certificat. Tots ells formaran part de la Xarxa de Conciliadors i Conciliadores Comunitaris de la ciutat a la qual els membres es comprometen a aportar els seus coneixements i habilitats de forma voluntària a la millora de la convivència ciutadana.
El projecte preveu anar repetint cicles de formació perquè cada any es puguin anar incorporant noves persones a la Xarxa de Conciliadors i Conciliadores. La prova pilot es fa servir per avaluar la modalitat de col•laboració més efectiva entre els actors formats i els serveis municipals que treballen en el camp de la convivència.