Debat sobre el laïcisme a la societat

entitats 18. 06. 2008

Debat sobre el laïcisme a la societat
Amb Jaume Botey, Santiago Castellà i Mari Pau Trayner
El Centre Cultural Barradas va acollir dimarts, 17 de juny, una nova taula rodona organitzada per L’Hospitalet Espai de Debat per tractar sobre la relació entre la religió i l’Estat. En aquesta ocasió, els protagonistes del debat van ser Santiago Castellà, professor de la Universitat Rovira i Virgili; Jaume Botey, professor de la UAB; i la teòloga Mari Pau Trayner.

Els tres ponents van coincidir en assegurar que laïcitat és el camí a seguir per tal d’arribar a una situació de progrés, ja que permet que diferents religions convisquin dins d’un mateix territori. Per a castellà, laïcitat significa que cadascú defensi les seves posicions ètiques, culturals i religioses, però sense imposar-les als altres i acceptant les normes d’una societat democràtica.

L’hospitalenc Jaume Botey, professor d’història a la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del Centre d’Estudis de L’Hospitalet, va donar la seva opinió sobre polèmiques existents avui dia a molts països de la Unió Europea al voltant de temes relacionats amb la religió.

Botey es va referir a la polèmica sobre si les alumnes musulmanes han de poder portar vel a la escola o no. Per a Botey, una ciutat laica ha de permetre que cadascú vesteixi com vulgui, ja sigui portant una creu, vel o grafits a les mans. “En la mida que es prohibeix és quan es crea un debat públic innecessari”.

De la seva banda la Maria Pau Trayner, teòloga i membre del col•lectiu Dones a l’església, va explicar que, de la mateixa manera que a la societat en general s’està aconseguint que la dona tingui un estatus social igual al de l’home, s’ha de treballar també perquè existeixi una relació de paritat dins de l’església.

Per a Trayner les dones no estan prou reconegudes dins de la realitat pública de l’església malgrat que el 80% de les persones que col•laboren amb aquesta institucions són dones.

Amb aquesta conferència es va donar per acabada la temporada de l’Espai de Debat de L’Hospitalet, que tornarà a començar a finals de setembre.

Ràdio L’Hospitalet. 18-06-08

http://www.lhdigital.cat/web/digital-h/noticia/entitats/-/journal_content/56_INSTANCE_43Th/11023/441650