La comunitat islàmica de L’H es prepara per a un Ramadà diferent

(L’Hdigital 18/04/2020)

El confinament impedirà compartir el trencament del dejuni i pregar dins la mesquita

La comunitat islàmica de L’Hospitalet encara els últims dies abans del Ramadà amb la preocupació i tristesa d’haver de passar el mes sagrat dels musulmans sota el confinament. Una celebració religiosa que es viu i comparteix en comunitat i que, enguany, s’haurà d’adaptar a les mesures d’aïllament decretades per la COVID-19.

 “Aquest any el Ramadà no serà el mateix”, explica amb resignació Aziz Sabbani, secretari de la Comunitat Islàmica de L’Hospitalet, que lamenta que “sense poder anar a la mesquita la celebració perdrà el 80% del seu valor social i relgiós”. I és que amb l’estat d’alarma s’han hagut de tancar el centres de culte, precisament els espais on els musulmans viuen la major part del Ramadà.

“A la mesquita ens reunim en comunitat per celebrar l’iftar -l’àpat de ruptura del dejuni- i la pregària del Tarawih -l’oració pròpia del Ramadà”. Sabbani explica que la mesquita Al Fath de Santa Eulàlia arriba a congregar un miler de persones pel Ramadà, “tant dels fidels habituals com dels que no ho són”“Durant el Ramadà és quan més ens veiem tots els musulmans, i ara les activitats les haurem de fer cadascú a casa. A més, per a nosaltres les pregàries tenen molt més valor si les fem a la mesquita”.

La celebració del Ramadà començarà diijous 23 i s’allargarà durant un mes. Tot i la situació de pandèmia, la comunitat islàmica té l’esperança que els últims dies de Ramadà, “els més importants i intensos”, hagi començat el desconfinament progressiu i, almenys, puguin reunir-se a casa amics i familiars.

Pel que fa al dejuni, Sabbati explica que el confinament el farà “més fàcil d’aguantar”, ja que moltes persones no treballen i pràcticament no han de sortir al carrer.  A més, recorda que les persones malaltes, gent gran, infants o dones embarassades no cal que facin el dejuni.

A banda de la reflexió, l’austeritat i la germanor, la caritat és una altre dels pilars bàsics del Ramadà. En aquest sentit, l’Aziz explica que cada any la mesquita de Santa Eulàlia ofereix l’àpat de l’iftar a persones sense recursos gràcies a la tasca dels voluntaris.

Enguany, malgrat el tancament de les mesquites, la solidaritat continua ben present dins la comunitat. A més de la campanya de donacions per als afectats de la COVID-19, que continua en marxa, també tenen previst repartir aliments durant el Ramadà a les persones més vulnerables. “Estem mirant la logística per fer els lliuraments de la manera més adequada. Potser a través dels comerços”.