Celebració de la setmana de l’Harmonia Interconfessional a l’Hospitalet

El 2 de febrer, en la Biblioteca de la Tecla Sala de l’ Hospitalet de Llobregat, hem celebrat la setmana de l’ Harmonia, convocats pel Fòrum de l’ Hospitalet-Camins de confiança
La setmana mundial d’Harmonia Interconfessional entre totes les religions, les religions i creences és un esdeveniment anual que, des de 2011, es celebra durant la primera setmana de febrer cada any. Es vol posar de relleu que les diferents tradicions religioses i conviccions dialoguin per augmentar la comprensió mútua, l’harmonia i la cooperació entre les persones i els pobles.

L’ acte va consistir, després d’explicar el que som i fem en el Fòrum (per part de Josep M. Pujol), en una exposició d’acudits i contes humorístics de de tradicions africanes (Juan Bosco Botsho) i d’un jueu (Jorge Burdman). AUDIR (Associació Unesco pel diàleg interreligiós), el director de la qual (Francesc Torradeflot) va presentar l’acte, va editar un llibre “El somriure diví” on es recullen molts acudits de caire religiós, de diferents tradicions religioses. AUDIR va organitzant actes per exposar alguns de tals acudits i el Fòrum ens vam acollir a aquesta proposta.
Va ser un acte molt agradable, i simpàtic. Per la “gràcia” de Déu, tos vam riure, i ens vam riure de nosaltres mateixos, que en temps trasbalsats que a vegades ens porten al pessimisme, no solament és sa, sinó que és necessari, i ens fa compartir l’alegria de viure i l’esperança en el seguir el camí de la vida. L’humor ens humanitza, ens “divinitza” i fa properes les creences a vegades vistes com tristes i intolerants. Vam gaudir de la llum (el dia de la Candelera és el dia de la llum) que ens aporten els somriures divins.

acte2    acte1

 

 

 

 

 

Des d’AUDIR havien convocat l’acte amb aquestes paraules:
Ja fa alguns anys, l’Associació UNESCO per al Diàleg i el Centre UNESCO de Catalunya publicaven el llibre “El somriure diví”,un recull d’acudits de les diferents tradicions religioses i no religioses. El propòsit de la publicació era donar a conèixer la vessant humorística, sovint oculta o oblidada, de les tradicions religioses. Una vessant que es considera una manifestació de saviesa, en tant que ajuda a que cada tradició relativitzi, mitjançant l’humor, les absolutitzacions que ha vist nèixer en el seu si i de les que, lamentablement, avui día sentim parlar tant.
Avui volem recuperar la idea d’aquesta publicació amb aquesta taula rodona en la que persones de diferents religions expliquen històries d’humor de les seves pròpies tradicions. I ho fem amb la voluntat i el convenciment que l’humor serveix de pont entre cultures, creences i conviccions. Riure fa fora la por i esdevé doncs una gran eina de diàleg i reconciliació.