Persones de diferents creences expliquen acudits de la seva religió per rebutjar els fanatismes

(Noticia als mitjans de comunicació de l’Hospitalet, l’hdigital)

Desdramatitzar la religió, fer-la servir com a nexe de pau. Aquesta ha estat la intenció de la convocatòria que ha permès a la Tecla Sala que membres de la comunitat catòlica i jueva expliquin acudits de la seva pròpia religió. Harmonia i convivència a través de la pròpia fe.

digitalhsomriure

L’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i el Centre UNESCO de Catalunya van publicar l’any 2005 el llibre “El somriure diví”, un recull d’acudits de les diferents tradicions religioses i no religioses. El propòsit era donar a conèixer la vessant humorística d’aquestes tradicions.

L’AUDIR ha recuperat el mateix esperit, onze anys més tard, amb la convocatòria d’un acte on un membre catòlic africà i un jueu han explicat acudits en bona sintonia i respecte mutu. L’humor com a pont entre cultures, creences i conviccions. riure per fer fora la por i com a eina de diàleg i reconciliació.

L’autor de “El somriure diví” i president de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós és Francesc Torredeflot. “En certs ambients el fet religiós està crispat. Per tant tot el que contribueixi a desdramatitzar el fet religiós és bo.”

Torredeflot ha afegit que “les grans tradicions religioses són font de saviesa que es vehicula a través de l’amor. Avui dia hi ha un gran analfabetisme religiós que fa que la gent desconegui i tingui prejudicis que bloquegen l’accés a aquestes tradicions”.

L’acte va comptar amb la presència d’un catòlic d’origen africà, Jean Bosco Botshó. “Riure és humà. Només els humans podem riure, no hi ha cap altre ésser que ho faci. És un atribut que tota la humanitat ha de fer. Ens hem de riure de nosaltres mateixos”.

Per part de la comunitat jueva, va assistir Jorge Burdman, director del Departament de Diàleg Interreligiós d’AUDIR. “Puc començar fent un acudit en dir que actes com el que hem fet avui han estat possible per la gràcia de Déu. Un únic Déu i tots som fills d’ell. La resta són camins que tots busquem”.

Tots els convidats van coincidir que les religions són símbol de pau i que només la deformació dels textos sagrats per part d’alguns fa que es mati en nom de la religió.