Cerimònia de consagració de la sinagoga i celebració del 10è Aniversari de Bet Shalom

El dissabte 12 de març alguns membres del Fòrum vam participar a aquesta cerimònia, ja que algún dels seus membres viuen o treballen a l’Hospitalet, i per això participen del Fòrum.

Aquesta es la crònica que va fer un dels participants, Quim Cervera, i el reportatge de BTV:

La comunitat jueva progressista de Barcelona (BetShalom), inauguraven oficialment el nou local que feia dos anys que ja utilitzaven. La cerimònia, en una sala plena, es va iniciar amb el Havdalá, que vol dir “separació” del que és profà per esmerçar-se en el que es sagrat, és a dir, separar-se del frau i de l’explotació, de la indiferència vers el pobre, o vers els malalts i la gent gran i treballar per alleugerar la soledat, vol dir doncs ser justos i honestos, promoure la pau i evitar l’odi, les enveges i la violència. El Havdalà és la celebració de tancament del Shabat, que el “separa” de l’inici de la nova setmana. Comença amb la recitació d’algun verset d’algun salm i d’algun profeta. Llavors s’apaguen les llums i s’encén una espelma de colors que desperta el sentit de la vista. Després es beneeix el vi que ens obra el sentit del gust. Posteriorment es beneeixen les espècies i herbes aromàtiques que es van passant en uns petits paquets entrellaçats, que ens inviten a olorar (sentit de l’olfacte). Finalment es fa una benedicció sobre el foc (l’espelma) per distingit la llum de la tenebra i el rabí beu la copa de vi abans d’apagar l’espelma. Mentre, es va cantant agafats per les espatlles i fent un senzill moviment de va-i-.ve (sentit del tacte). Hi havia els de la comunitat jueva barcelonina, alguns invitats jueus de Madrid, i d’altres indrets, també dos representants de les Administracions (Ajuntament i Generalitat), persones d’ AUDIR (Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós) i els del grup del Fòrum de l’ Hospitalet-Espai de diàleg interreligiós entre els que m’hi comptava. Tots ens vam abraçar i sentir units en la bella i alegre dansa, significant la comunió tant en la creença en Déu, com en el compromís per la justícia.

Tot seguit es va passar a la cerimònia de consagració de la sinagoga (casa de pregària, de reunió i d’estudi), que va consistir en la lectura d’un salm, la col•locació de la Mezuzà (fusteta que conté algun text de la Bíblia i significa que aquella casa és jueva) a la porta del carrer i una altra a l’entrada directa de la sinagoga. Després una altra salm que introdueix l’entrada solemne dels rotlles de la Torà, portada pel president de la comunitat (diferent del rabí) i la seva esposa (les comunitats progressistes donen molta importància a la igualtat de gènere). La Torà es posa a l’ Arca (un armari) amb unes paraules del rabí. S’acaba amb una benedicció i el cant d’un altre salm.

Tot l’acte l’anava introduint una responsable de la comunitat que és la que ens va invitar, ja que forma part del Fòrum de l’ Hospitalet. Van parlar el rabí de la comunitat, tot fent un esforç per fer-ho en català. També una representant de la Unió Europea del judaisme progressista i el rabí emèrit, que va fer una intervenció molt divertida i instructiva. Aquest rabí honorari va explicar que era turc, de família sefardita, i que per tant a casa seva parlava “el ladino” (castellà del segle XV) i que quan va anar a l’ Argentina va haver d’aprendre l’espanyol-argentí i ara, aquí el castellà d’ Espanya. Tant la representant de la comunitat jueva de Madrid, com el president de la barcelonina, com els representants de l’Ajuntament i de la Generalitat, van felicitar la comunitat, i van agrair a tots els que havien fet possible els arranjaments del local, els passos fets en els deu anys d’existència, i van remarcar molt la implicació de la comunitat en la construcció del país, i de la justícia social.

L’acte va acabar amb un berenar molt complert.

M’hi vaig trobar com a casa, compartint sentiments, creences i idees molt semblants.

BTVNOTíCIES ‏@btvnoticies 12 març